Obiective turistice Bistrița - Sinagoga

Sinagoga Bistrita

Sinagoga din Bistriţa

A fost construită în anul 1856.

Conform datelor recensământului din 1930, comunitatea mozaică din Bistriţa număra 2.198 de credincioşi, reprezentând 15,55% din totalul populaţiei oraşului.

După deportarea evreilor în lagărele naziste de exterminare, în mai 1944, dar şi ca urmare a emigrării masive în SUA şi Israel în epoca Ceauşescu, sinagoga a ajuns într–o stare de paragină.

Sinagoga Bistrita

Printr–un contract de comodat pe 20 de ani, semnat între şeful comunităţii evreilor din judeţul Bistriţa–Năsăud şi preşedintele Societăţii de Concerte Bistriţa, Sinagoga a fost refăcută prin programul "Cultura 2000", finanţat de Comisia Europeană, precum şi cu fonduri de la Ambasada SUA şi de la diverse fundatii europene, dar şi cu mijloace locale (Consiliul Judeţean, Consiliul Local Bistriţa, Ministerul Culturii şi Cultelor). Proiectul a prevăzut transformarea interiorului în sală de spectacole de muzică clasică şi de teatru, iar a balconului în loc de desfăşurare pentru expoziţii de pictură, sculptură sau fotografie. După renovare, sinagoga arată din nou ca în vremurile sale bune.

Sâmbătă, 14 iulie 2007, la Sinagoga din Bistriţa a avut loc un concert inaugural al Sinagogii, ca sală de concerte, susţinut de Noua Orchestră Transilvană (a Societăţii de Concerte) şi de corul Antifonia al Academiei de Muzică G. Dima din Cluj–Napoca, în cadrul mai larg al Zilelor Bistriţei. S–a prezentat opera „Carmina Burana” de Carl Orff.Monumentul evreilor bistriteni

Monumentul ridicat în amintirea evreilor bistriţeni deportaţi de hortişti

Monumentul a fost realizat în anul 1946, după proiectele lui I. Flontaş. Construit din marmură neagră, de formă prismatică, este fixat pe soclu de beton mozaicat, acesta la rândul lui fiind înconjurat de o stea de beton cu 6 colţuri. Înălţimea totală a monumentului este de 4 metri.

Pe faţa principală a monumentului se află următorul text: "În amintirea celor 7.000 copii, femei, bărbaţi deportaţi din judeţul Bistriţa–Năsăud, schingiuiţi şi ucişi în crematoriile din Birkenau–Auschwitz sau în lagăre similare; precum şi în amintirea miilor de români duşi în acelaşi fel în sclavie şi la moarte de către fascişti şi hitlerişti".


Deasupra acestei inscripţii, pe o placă de marmură albă, este înfăţişată o scenă din timpul deportării: bărbaţi, femei, bătrâni şi copii sunt mânaţi de soldaţii hortişti şi hitlerişti spre vagonul unui tren pregătit de plecare spre lagărele morţii. Pe faţa a doua a monumentului se află scris următorul text:


"Data internării evreilor din Bistriţa: Mai 1944.

 Data deportării şi exterminării în masă: iunie 1944.

 Data deportării românilor în masă: iunie 1944.

 Data exterminării românilor la muncă de robie: 1944/45."


Textele de pe monumentul memorial sunt traduse şi în limba ebraică.[ Sus ]         [ 0 Comentarii - Adaugă comentariu ]         [ vizualizări: 6344 ]