Obiective turistice Bistrița -Primăria Veche

Primaria veche

Primăria veche ("Domus Consitorialis")

Ca semn al dezvoltării deosebite pe care o cunoscuse oraşul, în a doua jumătate a secolului al XIV–lea, Bistriţa apare menţionată în documente ca având stemă şi sigiliu propriu, precum şi o clădire special construită – Casa Sfatului (Primăria). Acest edificiu, împreună cu inestimabila lui arhivă, a ars în anul 1457. Pe locul fostei primării va fi ridicată o alta, care, în anul 1487, apare menţionată ca fiind în reparaţie. Alte lucrări de renovare mai importante au fost efectuate la mijlocul secolului al XVI–lea, când, se pare, s–a ajuns la forma actuală, deoarece în planul oraşului din anul 1750 clădirea apare în forma şi dimensiunile de azi.

În anul 1808, clădirea a cunoscut noi şi ample lucrări de reparaţii la etaj şi faţadă, după cum o dovedeşte anul înscris în balustrada de fier forjat a balconului. În sfârşit, lucrări de consolidare şi reparaţii de anvergură, au fost efectuate în anii 1930–1933, cu ocazia reamenajării înregului centru civic de atunci al oraşului. Frumoasa poartă de lemn de la intrare, care închide binecunoscutul gang carosabil, a fost executată, cu bogate motive florale sculptate, în anul 1909.

Clădirea a servit ca sediu al primăriei oraşului până în anul 1983, după care a fost atribuită Muzeului Judeţean (1983–1986) şi apoi altor instituţii.



[ Sus ]         [ 0 Comentarii - Adaugă comentariu ]         [ vizualizări: 6375 ]