Obiective turistice Bistrița - Casa de Cultură a Sindicatelor

Casa de Cultură a Sindicatelor
Edificiul instituţiei a fost construit din piatră, la sfârşitul secolului al XIXlea (1892), după un plan arhitectonic şi este prevăzut cu trei niveluri: subsol, parter şi etaj, în suprafaţă de 1.437m2. Intrarea în imobil se face printrun portic, prevăzut cu patru stâlpi, ce susţin balconul dreptunghiular de la etaj, spre care se deschid trei uşi îmbinate, semicirculare, din sala de spectacol.
Delimitarea exterioară dintre parter şi etaj se evidenţiază prin brâie orizontale. Faţada superioară este împodobită cu tablouri şi ornamentaţii florale scoase în relief. Clădirea se termină deasupra cornişei cu un atic menit să mascheze acoperişul.
În decursul timpului, acest edificiu a avut destinaţii diferite: o vreme aici a funcţionat Cercul Cultural Bistriţean, iar în anii 19001912 Gimnaziul de fete. După Primul Război Mondial, edificiul a găzduit Cazinoul Ofiţerilor, iar în anul 1942, Cazinoul Maghiar. În anul 1946 Cercul Cultural Bistriţa şia reluat activitatea în acestă locaţie, ca în anul 1960 să devină proprietate de stat Consiliul raional al sindicatelor. Din anul 1968, imobilul a intrat definitiv în proprietatea U.G.S.R., cu destinaţia de Casa de Cultură a Sindicatelor.
Localul cuprinde o sală de spectacole (cu 200 locuri), o bibliotecă (cu 12.000 volume), săli pentru cursuri şi cercuri tehnicoaplicative etc.
Pe baza statutului şi a regulamentului, Casa de Cultură a Sindicatelor desfăşoară a activitate deosebit de bogată şi diversificată, printre care merită a fi menţionate: Cenaclul Literar "George Coşbuc" (înfiinţat în anul 1972), Ansamblul folcloric "Codrişorul" (înfiinţat în anul 1971), Festivalul naţional de satiră şi umor "Mărul de aur" (înregistrând 21 de ediţii până în anul 2007), Festivalul naţional de proză "Liviu Rebreanu" şi altele.