Obiective turistice Bistrița - Casa Argintarului

Casa Argintarului Bistrita

Casa Argintarului

Este un monument reprezentativ al arhitecturii civile transilvănene din epoca medievală, clădire în care astăzi funcţionează Şcoala Populară de Artă Bistriţa.

Edificiul este un monument de arhitectură de la începutul secolului al XVI–lea, fostă locuinţă a unui mare meşter bijutier care i–a înfrumuseţat faţada (între 1560–1563) cu admirabile ancadramente de piatră în stilul Renaşterii, executate de pietrarul italian Petrus Italus.

Intrarea în edificiu având o formă semicirculară, este încadrată de doi pilaştri andosaţi, care se termină cu capiteluri compozite, unite printr–un fronton rectangular. Ferestrele tripartite de la parter şi etaj, cu o frumoasă profilatură renascentistă, au ancadramente dreptunghiulare, prevăzute la partea superioară cu cornişe şi console. Doar fereastra a doua de la parter face excepţie, ea reluând, în formă redusă, desenul portalului cu intenţia vădită de a pune în evidenţă cele două potire din piatră, diferite ca formă, amplasate în arcul superior al ferestrei. Aceste cupe erau, desigur, replica în piatră a cupelor de aur şi argint executate de meşterii bistriţeni.

În interior, imobilul are la parter un gang carosabil boltit semicilindric, o cameră cu boltă ogivală şi alte două camere boltite semicilindric. O scară interioară, şi ea inovaţie renascentistă, leagă parterul de etajul mai spaţios şi luminat, cu plafon de lemn drept şi grinzi aparente.

În decursul timpului, Casa Argintarului a cunoscut mai multe transformări în interior. În anul 1758 a ars, iar în anul 1939 a ajuns în pragul demolării şi numai intervenţia lui Nicolae Iorga pe lângă primăria oraşului i–a prelungit existenţa. După anul 1950, imobilul din strada Dornei nr. 5 a devenit proprietate de stat, intrând în reparaţii generale, făcute după proiectele arhitectului–restaurator Şt. Balş.

La 1 iunie 1969, Casa Argintarului, devenită după restaurare o adevărată bijuterie arhitecturală, îşi inaugura destinaţia culturală cu o expoziţie de artă plastică. Ea a găzduit apoi, până în anul 1986, exponatele secţiei de istorie a Muzeului Judeţean Bistriţa–Năsăud.



[ Sus ]         [ 0 Comentarii - Adaugă comentariu ]         [ vizualizări: 6389 ]